SENSIUM is geselecteerd voor een onderzoekssamenwerking met het AMC

SENSIUM, een toonaangevende internationale speler in de vroegtijdige detectie van de verslechtering van een patiënt, is door het Amsterdam Universitair Medisch Centrum Amsterdam (AMC) geselecteerd voor een onderzoekssamenwerking over de voordelen van patiëntenbewaking op afstand.

Het AMC zal samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) onderzoeken wat de voordelen zijn van de vroegtijdige opsporing van de verslechtering van de patiënt. Voor de studie is gekozen om gebruikt te maken van de Sensium Biosensor.

Sensium® is een onopvallend, draagbaar, draadloos systeem dat het verplegend personeel ondersteunt bij het controleren van vitale functies van patiënten buiten de bewakingsafdeling. De Sensium®-biosensor voor eenmalig gebruik controleert en registreert iedere twee minuten nauwkeurig en betrouwbaar belangrijke indicatoren van verslechtering, met name de hartslag, de ademhalingsfrequentie en de okseltemperatuur.

De gerandomiseerde studie is gericht op patiënten die een operatie hebben ondergaan, op vier afdelingen, verspreid over de twee ziekenhuizen. Het onderzoek vergelijkt een controlegroep die regelmatig door verpleegkundigen wordt gecontroleerd met een groep patiënten die de Sensium®-biosensor zal dragen, naast de reguliere monitoring door verpleegkundigen. Naar verwachting zullen de komende twee jaar 1900 patiënten deelnemen aan het onderzoek.

Het primaire meetresultaat is de mate waarin de patiënt herstelt na een operatie, wat 3 maanden na de operatie beoordeeld wordt aan de hand van een standaardvragenlijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).  De secundaire meetresultaten zijn onder meer de opname van patiënten op de ic’s, de complicaties, de duur van het ziekenhuisverblijf, de heropname in het ziekenhuis en de mortaliteit.

Prof. Benedikt Preckel, hoogleraar anesthesiologie aan het AMC, verklaarde het volgende over het onderzoek ” Het doel van deze studie is om de hypothese te testen dat continue draadloze monitoring op de postoperatieve afdeling de patiëntuitkomst zal verbeteren, gemeten als nieuwe invaliditeitsvrije overleving drie maanden na chirurgie.”

Dr. Alison Burdett, Chief Scientific Officer van SENSIUM: “Wij zijn verheugd dat het Academisch Medisch Centrum Amsterdam de Sensium Biosensor heeft geselecteerd voor hun SHEPHERD-onderzoek. We zijn enthousiast over de voordelen voor patiënten die zullen voortvloeien uit het onderzoek en onze samenwerking.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen:  www.sensium.co.uk/nl